Půjčovat si hračky je jednoduše geniální!

Člověk si už v životě koupil všelijaké předplatné, třeba v knihovně. Ale půjčovat si hračky? To bylo něco úplně nového. A přiznám se, že i já jsem byla trochu nedůvěřivá. Teď už vím, že úplně zbytečně. Byla jsem zvědavá, samotný proces, kdy jsem vybírala, jaké hračky dětem objednám, mě moc bavil. A nejlepší na tom je, že vím, že když se netrefím, hračky nám nebudou ležet doma, ale pěkně je vrátím do jejich rodného hnízda.

Toys and Stories je pro mě i geniálně jednoduché řešení, jak nemuset tolik uklízet

Obecně jsem před časem začala tíhnout k minimalismu (nejen tomu hračkovému). Babičky i tetičky se už delší čas snažím navádět k dárkům, které opravdu potřebujeme. Nechci, aby se nám domov plnil zbytečnostmi, aby dcera měla čtyři panenky, aby děti nevěděly, co dřív, protože budou přehlcené. A tedy hlavně, abych nemusela den co den uklízet všechno všude. Méně hraček = méně uklízení. Půjčit si hračky a pak je vrátit, to je naprosto geniální řešení.

Jediná věc, kterou s malými dětmi vnímám jako problematickou, je udržet hračky pohromadě. Hned na začátku jsem si v tom ale udělala pořádek a nasadila stejný režim, který máme s knihami z knihovny. Hračky mám schované a vytahuju je jen pod dozorem. Po skončení hry sesbírám dílky a vše vložím do pytlíku a zase dám hodně vysoko, kam se děti nedostanou. 

První výpůjčka? Vybírala jsem něco pro 16měsíčního prcka, 4letou dceru i celou rodinu

Na první výpůjčku jsem se těšila a brala to jako takové oťukávací kolo. V plánu bylo půjčit něco pro prcka (16 měsíců), slečnu (téměř 4 roky) a pak něco pro celou rodinu. Nakonec jsem sáhla po pěti hračkách.

Mimochodem, to je další boží věc na Toys and Stories: Vy sice zaplatíte “balíček”, ale co si do něj naskládáte, to je jen a pouze na vás.

Co jsem do první výpůjčky vybrala já?

Grimms střední duha

Dřevěná duha byla hračka, kterou jsem vybrala primárně pro kloučka, který bude mít rok a půl. Byla jsem hodně natěšená, protože se mi montessori hračky moc líbí. Člověk si pak čte způsoby využití, zjistí, že se jedná o open ended hračku, kdy není úplně určen způsob použití. Děti tak rozvíjejí fantazii, jedna hračka může být v každé hře něco naprosto jiného. 

Duha je krásná. Dají se k ní půjčit různé figurky, kuličky, autíčka. Vše ve veselých barvách. Pro dřevěné hračky mám slabost, takže jsem ji musela vyzkoušet. Obě děti naběhly, vysypaly pytlíček, mrkly na duhu. Malá ji během dvou minut otestovala, chlapeček se ji snažil napodobovat. Prohlédněte si duhu v katalogu hraček.

Moyo Montessori – Box na vkládání širokého válečku

Dřevěná krabička s dírou a válečkem. Normálně bych si takovou hračku asi nekoupila. Nedokázala bych ocenit a cenami přijde zbytečně vysoká. Nicméně u batolete sklidila tahle krabička velký úspěch. Asi 10 minut soustředěné činnosti!

Ke krabičce je červený váleček. Když začal opadat zájem o hračku, vytáhla jsem z naší jiné hračky další válečky, které se do otvoru vlezly. A zábava mohla pokračovat. Za mě velké překvapení a palec nahoru. Prohlédněte si hračku v katalogu.

Melissa & Doug magnetické oblékání panenka

U magnetické panenky, kterou je možné oblékat, jsem tušila, že to bude pro čtyřletou holčičku trefa do černého. Holčička panenku oblékala, hrála různé příběhy, nadšeně mi ukazovala outfity. Vydržela sama bez mé interakce asi hodinu. Nevýhodou hračky je snad jen to, že je tam spousta malých dílků (boty, kabelky), takže člověk musí být opravdu opatrný, aby se mu podařilo nic neztratit.

A to také z důvodu bezpečnosti. Máme chlapečka ve věku, kdy pořád vše cpe do pusy, a magnety jsou hodně nebezpečné, takže se vyplatí být obezřetný. Prohlédněte si hračku v katalogu.

Makura skládačka Pipo 35 dílů

Tahle hra by se dala označit za oldschoolový tetris :-). Mně se líbila moc. Zaujala i skoročtyřleťačku, ale zatím ji zvládla hrát jen naprosto jednoduše a držet se předlohy a podle ní skládat bylo ještě moc složité. Sama tedy skládala jakkoli, aby jí dílky do sebe zapadaly.

S tatínkem zkoušeli podle předlohy, ale tatínek psychicky nezvládal to, že ona to prostě nevidí, tak jsme hru vyzkoušeli jen jednou. Prohlédněte si skládačku v katalogu hraček.

Miktoys Jenga věž barevná

 

Tahle hra je dokonalá. Je tak jednoduchá, že by člověk nevěřil, kolik legrace a adrenalinu s ní člověk zažije (obzvlášť, pokud hrajete s batoletem korzujícím kolem. V jednoduchosti je krása a u Jenga věže to opravdu platí.

Na začátku si postavíte věž z dřevěných podélných kostek, které jsou označené barvou. Potom hráč, který je na řadě, háže kostkou, musí jeden kousek “stavebního kamene” vytáhnout, aniž by se věž zbortila. Když hrají různé věkové kategorie, je to fakt zábava. Prohlédněte si věž v katalogu hraček.

Autorkou recenze je Kateřina S., máma tahající na Instagramu Pojízdný cirkus – hlučný vozík plný radosti a drobků.