Rande v dosahu chůvičky – 10 tipů na příjemný večer s partnerem

Pamatujete si, jak jste s partnerem či partnerkou chodili před narozením potomka na rande? To byly časy, že?

Nám se dítě narodilo hned během prvního týdne lockdownu vloni v březnu. Skoro už jsem zapomněla, jaký to je pocit – vyfiknout se a vyrazit do kina, ke kamarádům na víno nebo do restaurace na večeři. Pozorné je, že zbytek národa se mnou drží basu (:

Máme s mužem štěstí, že obě babičky bydlí blízko a teoreticky nám můžou večer pohlídat, ale je to trošku operace a člověku se je nechce zneužívat často. Tak jaká je další nejlepší možnost? Večer pro 2 v dosahu chůvičky přece! Zejména na technických parametrech tohoto vašeho vybavení pak záleží, jak moc se budete moci vzdálit od dítka. Druhým faktorem bude samozřejmě to, jak daleko se od mrňouska vzdálit chcete, abyste si připadali v pohodě a neřešili obavy. Osobně jsem byla hlavně ze začátku, dokud byl syn hodně malý, celkem úzkostlivá….ale s časem akční rádius alespoň malinko roste (: Za rok odhaduji tak o 7 metrů.

A co se na tuto vzdálenost dá zvládnout? Mám pro Vás/nás 10 tipů. Doufám, že vás inspirují (:

1. Večeře a film

Osvědčená klasika, kterou ale svojí polovičku pravděpodobně potěšíte. Překvapte partnera objednáním jídla z jeho oblíbené restaurace a vyberte film, na který jste spolu vždycky rádi koukali nebo o kterém si myslíte, že ho zaujme. Pokud budete mít po ruce dobré víno nebo vychlazené pivo, nebude vám chybět už vůbec nic. No, možná zmrzlina nebo popcorn (:

2. Naplánujte si příští dovolenou nebo dovolenou svých snů

Těžko říct, jak to bude s cestováním v budoucnosti vypadat, ale dříve nebo později se věci alespoň přiblíží normálu a my zase budeme moci sbalit kufry nebo batohy. Máte nějaký nesplněný cestovatelský sen? Tak si svoji cestu naplánujte. Podívejte se, kudy se do destinace nejlépe cestuje. Zjistěte, co všechno byste chtěli vidět a zažít. Odhadněte, kolik času budete potřebovat. Kde se budete chtít ubytovat? Kolik bude stát půjčení auta? Naplánujte si svou vysněnou dovolenou, jako kdybyste měli odjet za měsíc, spočítejte si, kolik vás ta paráda bude stát a další společný večer můžete strávit tím, že vymyslíte, jak na tu parádu našetříte (: Až přijde čas, zjištěné informace si jen rychle zaktualizujete a budete připravení vyrazit.

3. Společenské hry

Máte je rádi? Zkuste se naučit šachy, pokud je neumíte nebo oprašte Scrabble, karty, domino, Dostihy, Monopoly nebo třeba Člověče, nezlob se. Nebo zkuste nějakou novou hru. Se sklenkou vína nebo hrnkem dobrého čaje je to neodolatelná kombinace.

4. Bucket list

Máte svůj rodinný bucket list? Jestli ne, je čas ho vyrobit! Co všechno chcete společně zažít, než vaše děti vyletí z hnízda? Co chcete během té doby stihnout jen s partnerem? Nedržte se při zemi a napište na seznam všechno, o čem víte, že vám to vykouzlí úsměv na tváři a budete na to dlouho vzpomínat. Je dobré mít na seznamu jak velká a skoro až nedostižná přání, tak i taková, která je relativně snadné si splnit. Je potom snazší si položku odškrtnout, i když nemáte moc času nebo zrovna šetříte na nový byt a nechcete moc utrácet. Střídejte se ve výběru položek, které si odškrtnete jako další. A pokud máte větší děti, můžete je do plánování zapojit, ale až ráno (:

5. Společné čtení

Četli jste si někdy s partnerem nebo partnerkou společně knížku? Jeden druhému nahlas? Je to pro vás trošku střelená představa? Možná ano, ale zkuste tomu dát šanci (: Doporučuji vybrat rozumně obsáhlou knížku a ideálně vtipnou. Skvělá je třeba Poslední aristokratka od Evžena Bočka nebo některá z cestopisných knížek Ladislava Zibury. Obligátně bude chtít četba doplnit nějakou dobrotou a také bude důležité nezapomenout na pitný režim (:

6. Vymlácený entry

Tak schválně, která stará počítačová hra se vám vybaví jako první? Kterou jste mastili na základce? Prince? Pampuch? Tetris? Olympijské hry? Formule1? Zavzpomínejte na časy minulé, stáhněte si některou z nich a zkuste partnera nebo partnerku vymazat z tabulek. Kapesníčky mějte připravené, budou potřeba (:

7. Prohlédněte si nebo vytvořte novou fotoknihu

Máte doma fotoknihy nebo alba z cest? Pokud ano, můžete nad nimi strávit pěkný nostalgický večer. A pokud ne, tak je ideální čas si nějakou udělat. Máte spoustu fotek z dovolených, oslav, výletů nebo pěkné momentky, které jste si nikdy ani pořádně neprohlédli? Fotky v telefonu k tomu tak trošku svádějí. Udělejte si čas a vyberte fotky, které chcete v knize mít a nechte si ji vytisknout. A kdybyste chtěli udělat radost prarodičům nebo rodičům, nechte jim vyrobit kopii – budou nadšení.

Osobně mám skvělou zkušenost s aplikací/webem Polarsteps. Používáme ji už během dovolených, píšeme si v telefonu do aplikace rychlé poznámky, co se nám zábavného nebo trapného stalo a rovnou přidáváme i fotky. Po dovolené si většinou ještě necháme zážitky trošku rozležet a dopíšeme i další, které se nám třeba v danou chvíli nepřipadaly podstatné, ale časem se tak ukázaly. Tyhle knihy nepatří k levným, ale jsou krásné a často a rádi si v nich listujeme my i naši rodiče. Obdobných aplikací a webů bude nejspíš spousta, ale v Polarsteps si užívám snadnou tvorbu fotoknihy a velké fotky na celou stránku. Pokud víte o jiných zajímavých aplikacích/webech, podělte se o ně v komentářích prosím.

8. Piknik

Není nevhodná doba na piknik (mám zkušenosti, občas k tomu muže přesvědčím i v zimě (: ). Pokud bydlíte v rodinném domě, máte to snadné….připravte si na terase pár svíček, něco dobrého k snědku a každý samozřejmě několik aktuálních konverzačních témat na úrovni (:

Pokud bydlíte v bytě, zkuste se poohlédnout po lavičce v blízkém okolí (podle dosahu chůvičky) nebo travnatém plácku, kam nechodí **** psi. Zabalte si deku, svíčku, lahev vína, nějaké dobroty a nezapomeňte na tu chůvičku (: Pokud máte pružný krk a nežijete v místě, kde nejsou vidět hvězdy, můžete pozorovat hvězdnou oblohu. A pokud byste chtěli vědět, na jaké hvězdy se díváte, stáhněte si aplikaci Star Walk. S ní jen namíříte chytrý telefon proti obloze a v aplikaci se vám hvězdy propojí do souhvězdí. Není to taková romantika jako bez mobilu, ale co už (:

Pokud zrovna nemáte před domem vhodně umístěný piknikový plácek, tak deka a kupa polštářů na podlaze v obývacím pokoji bude obstojnou alternativou.

9. S kamarády po síti

Do restaurace se se spícími dětmi chodí poměrně obtížně a pokud mají děti i vaši přátelé, je krapet složitější si společnou návštěvu restaurace naplánovat. Tak co si domluvit  rande na Skypu nebo Zoomu, nachystat si dobrou večeři a pobavit se alespoň na dálku? Není to samozřejmě to samé, jako zajít si na večeři společně, ale je to zase mnohem lepší než nic.

10. Domácí bar

Co si zkusit namíchat drink? Vybavte si drink, který vám chutnal na párty, na festivalu, na dovolené nebo který už dlouho chcete vyzkoušet. Najděte si postup, nakupte ingredience a pusťte se do toho (:

Ať už si na sebe s partnerem či partnerkou děláte čas pravidelně nebo ne, dneska je správný den na to zakroužkovat si den v kalendáři a naplánovat si alespoň jeden hezký společný večer. Tak šup šup!

O další nápady se podělte v komentářích, inspirace není nikdy dost.

Hezké pondělí (to není sarkasmus),

Martina