Aktivity s miminkem od narození do 6 měsíců věku

Připravujete se na příchod miminka nebo už máte mrňouska doma a přemýšlíte o tom, jak se mu věnovat, abyste podpořili jeho další vývoj? Aby bylo dostatečně stimulované, ale nebylo přetěžované? Jak dlouho se s miminkem věnovat jednotlivým aktivitám? Kdy ho začít pokládat na bříško? 

Není to tak dávno, co jsem čekala své první dítě a moc jsem nevěděla, co mě čeká. Kromě pláče, špinavých plen a nevyspání samozřejmě (: Měla jsem představu o tom, že mě miminko bude potřebovat prakticky nonstop, ale už mnohem méně jasnou představu jsem měla o tom, jak bude náš společný čas vypadat. Nebudu se tu rozepisovat o spánku, krmení a dalších při životě udržovacích úkonech, ale zaměřím se na čas věnovaný hře a aktivitám.

Co tedy čekat s miminkem po narození? Jak spolu budete trávit čas mezi kojením/krmením a spaním?

 

První tři měsíce

Připravte se na to, že miminko si nejdřív musí zvyknout na nové prostředí, ve kterém se ocitlo. U mamky v břiše bylo schoulené, v teplíčku, nemuselo se namáhat krmením a nemělo pevný denní režim, který by si s sebou přeneslo na svět. Na druhou stranu se miminka učí docela rychle a během prvních cca dvou měsíců života si jistý denní režim a rituály dokážou vytvořit.

Hned od narození je vhodné miminko zvykat na polohu na bříšku. Nemusíte ho hned pokládat na deku na zem, ale není vhodné ani pokládaní na hodně měkký podklad. Ideální je položit si miminko bříškem na hrudník a sednout si s ním na gauč nebo v posteli. Počítejte s tím, že miminko zpočátku dlouho nevydrží, stačí klidně minuta nebo dvě. Je ale důležité, aby si na tuto polohu děťátko zvyklo, protože je velmi důležitá pro posilování zádových a šíjových svalů. Později můžete miminko pokládat i na podložku na zemi, ať už na hrací deku nebo na deku obyčejnou a připravit mu k tomu několik vhodných hraček, které budete střídat, aby se na bříšku zabavilo. V prvních dvou měsících života bude mít miminko v poloze na bříšku lokty ještě za rameny a není potřeba ho nijak vypodkládat, jen připravit příjemnou podložku, která nebude ani úplně tvrdá, ani moc měkká, aby mělo příjemnou oporu.

Vhodné je nechávat miminko poležet volně i v poloze na zádech (třeba v rozbalené peřince nebo opět na dece). Může tak hýbat končetinami a vůbec pomalu začít objevovat svoje krásné tělo (: Důležitá je volnost pohybu.

Miminka mají v prvních dvou měsících života ruce převážně sevřené v pěst, ale ta se postupně uvolňuje a zhruba od třetího měsíce už si miminko začne do ruky ochotně brát hračky. Než tento okamžik nastane, můžete si s miminkem užívat očního kontaktu a uvidíte, že vás bude s postupujícím časem sledovat déle a déle. Smějte se na něj, brzy vám to začne oplácet. Miminko začíná brzy po narození sledovat nejen oči, ale i mluvidla dospělých a tak okoukává, jak se mluvení vlastně dělá (: Můžete si k němu prostě jen sednout nebo lehnout a vyprávět mu, co jste dělali, kdo přijde na návštěvu nebo jaké máte plány na víkend a ono bude spokojené, že vás má u sebe a slyší hlas, který zná. Bude se cítit v bezpečí.

Další aktivitou vhodnou pro malá miminka je poloha vleže na boku. Posaďte se na podlahu (na koberec nebo si pod sebe položte deku), jednu nohu natáhněte před sebe, druhou pokrčte jako do tureckého sedu a miminko si položte na bok (ne zcela na bok, aby se nepřekulilo obličejem dolů, ale trupem a hlavičkou mírně šikmo ke stropu), opřené o vaši nataženou nohu, nožičkama směrem k vám. Tato poloha nabízí miminku úplně nový pohled na svět i na vás a je pro něj velmi zajímavá a objevná. Na pomoc si můžete vzít lehké chrastítko, které může miminko pozorovat.

Příjemným způsobem bondingu s miminkem je i masáž. Ze začátku děťátko nevydrží dlouho. Začněte jen velmi krátkou masáží a postupně ji prodlužujte. Spoustu návodů najdete třeba na Googlu (: Je to super příležitost ke sblížení se s miminkem i pro tatínky a mrňousek má příležitost vnímat dotyky po celém těle, což je pro něj něco neobyčejného.

Ve třetím měsíci již miminko zpravidla dokáže sledovat hračku a otáčí za ní hlavu všemi směry, začíná experimentovat se svým hlasem a začíná se zajímat o hračky na hrazdičce nad sebou. Zvládá také první vzpřímení (v poloze na bříšku je těžiště pod sponou stydkou a ruce jsou opřené vnitřní stranou loktů s lokty pod rameny). To je opravdu velký milník fyzického vývoje miminka a ukazuje, že miminko už má pořádné svaly na zádech a rukách (: 

V tomto období je velmi důležité myslet na to, že miminko ještě nemá zralý nervový systém a nesnese příliš mnoho stimulace. Nepřetěžujte ho proto, jinak hrozí, že se bude bránit pláčem, protože to zatím jinak neumí. Takhle malému cvrčkovi opravdu stačí jen pár minut a další aktivitu si pošetřete až po dalším spinkání.

Mezi hračky vhodné pro první tři měsíce života miminka patří velmi lehká a snadno uchopitelná chrastítka, bezpečná dětská zrcátka (čas na bříšku), spojovatelné plastové kroužky, kontrastní látkové knížky pro hru na bříšku a nejrůznější deky s hrazdičkami.

Spoustu z nich si u nás můžete půjčit. U malých dětí totiž platí, že je hračky baví jen krátkou chvíli a pak je vhodné je nahradit jinými, které ho opět podpoří v dalším vývoji.

Období od 3 do 6 měsíců věku

Miminko si už docela zvyklo na svět, ve kterém žije a začíná to pro něj být pořádná zábava. Když leží na zádech, začíná zvedat nožky, sahá si na kolena a později i na holeně a chodidla. Rádo bude pošťuchovat hračky na hrazdičce nad sebou, bude si držet hračku před očima a hrát si s ní a během 6. měsíce ji začne přendávat z ruky do ruky. Za hračkou se otáčí ze zad na bok a později až na bříško.

Na bříšku se dítě postupně dokáže opřít o jednu ruku a protější kolínko a dosáhnout si pro hračku vedle těla, dělá “letadlo” a zhruba v 6. měsíci zvládá druhé vzpřímení (v poloze na bříšku s oporou o stehna a dlaně s nataženými pažemi), což je předzvěst blížící se vertikalizace a tím pádem ještě větší zábavy pro rodiče.

Miminko zajímají zvuky, otáčí se za nimi a hledá jejich zdroj. Zároveň pomalu začíná experimentovat s prvními hláskami a následně i slabikami. Reaguje na známé i neznámé tváře, reaguje při hře na schovávanou a dokáže se hlasitě zasmát. A jak hezky. Podle provedené studie se jen jeden z tisíce lidí dokáže nezasmát, když se na něj usměje miminko (:

Děťátko ještě nechápe, že extistujete, i když vás zrovna nevidí. Tak se na něj nezlobte, když vás volá pláčem, může mít strach, že jste zmizeli nadobro. 

Co se zábavy a hraček týká, velmi vděčné jsou ty, které mají různorodé textury a cedulky, které dětské prstíky rády zkoumají. Vděčná opět budou bezpečná dětská zrcátka a také drobná chrastítka, která se dobře předávají z ruky do ruky. Miminka pomalu začínají objevovat příčinu a následek, k čemuž jim napomáhají hračky, kde zmáčknou tlačítko a začne hrát hudba a podobné.

Na bříšku se hodí i pohyblivé, svítící a hudební hračky. Čas na bříšku se opět nemusí odehrávat na podlaze, ale třeba i přes nohy rodiče s hračkou nabídnutou v příjemné vzdálenosti od obličeje. Vleže na bříšku jsou již lokty pod rameny, miminko se opírá o předloktí a dlaně. Když  dáte dítěti dost času (napočítejte pomalu do deseti), bude zrcadlit vaše legrační grimasy.

Myslete opět na to, že miminko zvládne 1-2 aktivity mezi spinkáními (každou cca 5 až 10 minut). Jak roste, pomalu si délku aktivit dokáže regulovat a když má stimulace dost, začne odvracet hlavičku pryč. Pozorně se dívejte a děťátko vám samo naznačí, že už má dost a chce spíše relaxovat.

Je žádoucí nechat miminko hrát si i samotné, i když samozřejmě pod dohledem. Můžete ho například položit pod hrazdičku nebo okolo něj rozmístit hračky a v klidu si vypít šálek kávy a pozorovat, jak se ten malý šikula pěkně snaží sám.

A zde je opět malý zlomek hraček pro děti od 3 měsíců, které si u nás můžete půjčit, abyste si doma hraní s miminkem zpestřili.

Všichni říkají, jak je potřeba si tuhle fázi s miminkem užít, protože uteče jako voda. A všichni mají v tomhle případě pravdu (: Tak užívejme. Jednou budeme sedět doma v křesle a vzpomínat na to, jak to bylo s miminkem krásné. Zapomeneme na to, jak jsme byli vyčerpaní, nevyspalí a třeba někdy nevěděli kudy kam, doufejme (:

Přeju vám krásné hraní.

Martina